• Social
Motīva attēlu autors: MichaelJay. Nodrošina Blogger.
2021/09/26

Kā pareizi ierīkot elektrorozetes savai virtuves iekārtai?

 


Mūsu pamatdarbs ir virtuvju iekārtu izgatavošana pēc pasūtījuma, un loģisks mūsu darba process ir - virtuves iekārtas montāža un tās nodošana ekspluatācijā, bet problēma, ar kuru saskaramies ļoti bieži un tāpēc arī tapa šis raksts - elektriķi ir kaut kādas citas dimensijas cilvēki, kuri spēj inerpretēt vienu un to pašu savienojumu, vai rozešu izvietojumu, kā vien ienāk prātā.

Kā tas viss sākas?

Sākotnēji pie Jums ierodas virtuves iekārtas izgatavošanas projektētājs, kurš veic mērijumus, lai veiktu virtuves iekārtas projicēšanu un saprastu ar kādiem šķēršļiem vajadzēs saskārties. Parasti, uzreiz, mērīšanas laikā, projektētājs saprot, kur un kādi elektrības vadi nav pievilkti, vai pievilkti ne tajā vietā, kur tas būtu nepieciešams, par to tiek informēts pasūtītājs, un pasūtītāja pienākums ir veikt nepieciešamās korekcijas, kamēr virtuves iekārta atrodas  izgatavošanas stadijā.

Kas ir jādara?

Pasūtītājs zina cik un kādos augstumos atradīsies cokols (augstums no grīdas līdz skapīšu apakšējai malai).  Pasūtītājs zina cik augsti būs grīdas skapīši, cik bieza būs galda virsma, cik augsts būs sienas panelis (attālums no piekārtajiem sienas skapīšiem un galda virsmu), un cik augsti būs piekārtie sienas skapīši. Šie augstumi jazina arī elektriķim, jo tas ir kritiski svarīgi. Kāpēc? Ļoti vienkārši, piemēram iebūvētais ledusskapis nebūs atvienojams no elektrības, ja rozete atradīsies aiz ledusskapja, trauku mazgājamā mašīna vienmēr tiek piestumta pie sienas, un tur nav vietas rozetei, tas pats arī ar iebūvējamo cepeškrāsni, kur cepeškrāsns tiek iebūvēta apmēram 3-5 cm no sienas un rozete nedrīkst atrasties aiz cepeškrāsns aizmugurējās sienas.

Kas ir jāievēro?

Tātad, Jūs jau esat savas jaunās virtuves iekārtas gaidīšanas laikā, bet Jums ir jābūt sapratnei, ka virtuves iekārta, nav tas pats kas skapis, galds, vai krēsls, tāpēc ir laicīgi jāizplāno elektrības pieslēgumu atrašanās vietas. Mēs, elektības pieslēgumu vietas izdalam atsevišķās kategorijās:

1. Tehniskās pieslēgumvietas, kuras paredzētas iebūvētai tehnikai (cepeškrāsns, vārāmais panelis, ledusskapis, tvaika nosūcējs, LED apgaismojums, trauku mazgājamā mašīna, veļasmašīna).

Visām šīm peslēgumvietām ir jāatrodas brīvi pieejamā vietā, tas nozīmē, ka visas rozetes un vadi atrodas vai nu maksimālajā cokola augstumā, vai nu virs maksimālā virtuves iekārtas augstuma, gadījumos, ja nav iespējas ierīkot rozeti virs sienas skapīšiem, tad rozeti iekārto paredzamajā skapīšu augstuma atzīmē, lai nevajadzētu bojāt skapīša korpusu, to izzāģējot. Rozete nekad nedrīkst atrasties aiz trauku mazgājamās mašīnas un aiz cepeškrāns, jo pretējā gadījumā, trauku mazgājamo mašīnu nevarēs piebīdīt pie sienas, savukārt cepeškrānij ir tādā īpašība, ka tā uzkarst, un tāpēc nav vēlams, ka turpat aiz cepeškrāsns sienas atradīsies arī elektrības vadi un rozete.

2. Ekspluatācijas pieslēgumvietas. Visas Jūsu mazās elektroierīces kuras Jūs taisaties izmantot virtuvē ir apmēram jāparedz. Un katrai no tām ir jāparedz atsevišķa rozete. Svarīgi ir ievērot, ka rozete nevar un nedrīkst atrasties blakus pie vai virs izlietnes un vārāmā paneļa.  Cik un kādos attālumos jāatrodas ekspluatācijas rozetēm? Mēs turamies pie zelta vidusceļa - trīsdaļīgā rozete uz katriem 2 metriem galda virsmas. Ja virtuves iekārtas virsma ir līdz 2 metriem, ir jāierīko papildus rozete, kura atrodas maksimāli tālu no pirmās, ja to atļauj virtuves iekārtas konfigurācija

Noslēgumam.

Ir liela atšķirība vai Jūsu virtuves iekārta atradīsies ēkā kur ir trīs fāžu vai vienfāžu pieslēgums, tas izriet no elektrības pieslēgumu drošības noteikumiem, par to ir jāinformē elektriķis. Vienmēr ir jāpārbauda vai elektrības pievadi atbalsta to slodzi, kura ir paredzēta virtuves iekārtas ekspluatācijas laikā. Visiem elektrības pieslēgumiem ir jābūt brīvi pieejamiem, jebkurā laikā. Tas pats attiecas arī uz elektrības sadales kastēm.

Sazināties


Pieņemam Pasūtījumus

MVD Mēbeles
Ventspils iela 63b
Rīga, Latvija, LV-1046
+371 27164090