• Social
Motīva attēlu autors: MichaelJay. Nodrošina Blogger.
2020/02/11

Kā pareizi izvēlēties virtuves izlietni?

 

Kā izvēlēties virtuves izlietni no ekonomiskuma, dizaina un ilgmūžības viedokļa, ņemot vērā virtuves lielumu un lietošanas biežumu? 

Apskatīsim šos momentus visus pēc kārtas. 

1. solis. Atlasīt izlietnes formu un izmērus. 
Pareizāk sakot, pirms gājiena uz veikalu vispirms jātiek galā ar izvēli par virtuves izlietnes  veidu un izmēru. 

Kvadrātveida izlietņu pamatizmēri: 50 x 50 cm, 60 x 60 cm. 

Raksturojums: komfortabli trauku mazgāšanai, ietilpīgs, ierasts, kvadrātizlietņu sortiments ir visdažādākais gan dizainā, gan funkcijās, gan lielumā. 

Taisnstūra izlietnes

Pamatizmēri: 55 x 50, 50 x 80, 50 x 100, 50 x 125 u.c. Raksturojums: ērti, piemēroti šaurām galda virsmām, bet ņemiet vērā, ka taisnstūra izlietņu bļodas, kas izvietotas šķērsām garenvirzienam, ir mazāk ērtas ekspluatācijas laikā.
Apaļas izlietnes

Diametri: 45-51 cm. 
Raksturojums: apaļās izlietnes ir ievērojami ērtākas, jo tām nav stūru, tās ir ietilpīgākas par taisnstūra izlietnēm, bet visbiežāk nav papildu sekciju. 
Atsevišķi izdala nestandarta formas: Trīsstūrainie (leņķi) ir ideāli piemēroti, ja nepieciešams ietaupīt telpu. Piecstūra un sešstūra forma – vismodernākā forma, ko veido sānu spārni, ir ietilpīgi, var montēt stūrī vai gar sienu. Piemēroti lielajām virtuvēm.

Svarīgi: Galvenais noteikums: izlietnes bļodas izmēram jābūt tādam, lai attālums no izlietnes bļodas maliņām līdz sienas, galda virsmas malas un/vai skapīša sānu malai būtu ne mazāks par 5 cm;

Optimālais izlietnes bļodas dziļums: 16-20 cm ir zelta vidusceļš, jo: dziļākas izlietnes būs neērtas – trauku mazgāšanas procesā būs jāpieliecas. Dziļas izlietnes ir labas tikai tad, ja jums bieži jāmazgā cepešpannas, jāielej ūdens dziļā tarā un jāmazgā ļoti lieli katli. izlietnes ar dziļumu mazāk par 15 cm ir arī neērtas, jo no tām izšļācas ūdens. Ļoti bieži mazās izlietnes, ko izvieto mazās virtuvēs, kompensē savu dziļuma lielumu.

2. solis. Salīdzināt: nerūsējošo tēraudu, keramiku un mākslīgo akmeni 
Ir šādi virtuves izlietņu izgatavošanas materiālu veidi:
Nerūsējošā tērauda izlietnes.
Raksturojums: izlietnes no nerūsējošā tērauda (hromoniķeļa sakausējuma) – ir vispārdotākās. 
Tās labi iederas jebkurā interjerā, lētas, vieglas un izturīgas pret koroziju, un mehāniskajiem bojājumiem. Nerūsējošā tērauda modeļi mēdz būt pulēti, matēti un teksturēti, nedaudz raupji.
Padoms: labāk izvēlēties izlietni ar raupjām virsmām, jo skrambiņas uz tās ir redzamas mazāk, bet tās arī ir dārgākas. 
Mīnusi: izlietnes no nerūsējošā tērauda ir “trokšņainas”, bet jūs varat uzstādīt izlietnes pakaļējā pusē speciālus trokšņa slāpēšanas plāksterus, kuri parasti nāk līdzi komplektā. Nerūsējošs tērauds, īpaši matēts un pulētais, stipri skrāpējas.
Kā izvēlēties virtuves izlietni no nerūsējošā tērauda?
Dodoties uz veikalu, ņemiet līdzi magnētu. Pielieciet to pie izlietnes virsmas, tā jūs varēsiet noteikt materiāla kvalitāti. Jo vieglāka un plānāka ir izlietne, jo ātrāk tā nolietosies.

Minimāli pieļaujamais nerūsējošā nerūsējošā biezums ir 0,12 mm, bet šāds variants vairāk piemērots vasarnīcai vai gadījumā, ja jūs reti mazgājat traukus. Ja vēlaties, lai izlietne kalpotu ilgi un labāk “sēdētu” uz galda virsmas, meklējiet izlietnes no 2-3 mm bieza nerūsējošā tērauda. Turklāt smagāku maisītāju var uzstādīt tikai uz tādām izlietnēm. 
Nerūsējošā tērauda virtuves izlietnes ir viengabalainas (izgatavotas no 1 tērauda loksnes, tāpēc šuve nav redzama) un metinātas (tām ir šuves, bet tāpēc tās ir sliktākas kvalitātes). Atsevišķi izdala emaljētās izlietnes – tās ir nedaudz sliktākas pēc ekspluatācijas rādītājiem nekā nerūsējošā tērauda varianti, slikti uztver triecienslodzes – to dēļ var atsist emalju, kā rezultātā sāksies korozijas process tērauda pamatnē. Tajā pašā laikā iztērējamis budžets var izskatīties pilnīgi pieņemami, tāpēc vasarnīcai diez vai atradīsiet labāku variantu.

Padoms: magnēts nekad nepievilksies pie nerūsējošā tērauda
Keramikas izlietnēm veido pamatu no fajansa vai porcelāna ar aizsargemalētu slāni.

Emalja neoksidējas un neskrāpējas, kā arī var tikt izgatavota dažādās krāsās un pat zīmējumos. Turklāt šīs izlietnes vislabāk iederas klasiskajās virtuvēs kuras veidotas kantrī un retro stilā. Šīs izlietnes ir krietni dārgākas, smagākas par visām pārējām izlietnēm, neizceļas ar īpašu triecienizturību un prasa profesionālu montāžu.
No mākslīgā akmens, bet precīzāk no granīta drupatām un akrila labākajā gadījumā, (mēdz būt arī kvarca smilšu un mākslīgā marmora izlietnes).

Šādas izlietnes ir vieglākas, daudz mazāk trokšņainākas par nerūsējošā tērauda izlietnēm, labi izskatās, nodilumizturīgas, var tikt izpildītas 10 dažādos toņos, bet tas nozīmē, ka var pieskaņot izlietni, kas ir tuvu  galda virsmas tonim.
Bet arī šim izlietnēm ir mīnusi – tās baidās no karstuma, piemēram, sakarsētas pannas un sarkaniem produktiem, tādiem, kā bietes, piemēram. Turklāt šādas izlietnes ir salīdzinoši dārgākas.
3. solis. Noteikt, cik daudz sekciju vēlaties: vienu vai vairākas? 
Ar vienu bļodu, visvienkāršāko – mazajām darba zonām.
Ar divām līdz četrām atsevišķām sekcijām – funkcionāli un ietilpīgi.
Ar "spārniem", kas paredzēti trauku, galda piederumu nožūšanai. Starp citu, spārni nodrošina papildu aizsardzību galda virsmai, un šādās izlietnēs mazgāšana ir ērtāka. Pat ja jums ir ļoti maza virtuve, mēģiniet iegādāties izlietni vismaz ar mazu spārnu.
Padoms: ja divu vai trīs sekciju izlietne nav Jums piemērota pēc tiem vai citiem iemesliem, iegādājieties tikai īpašu spainīti dārzeņu mazgāšanai.
4. solis. Izvēlēties montāžas metodi – uzliekamu, iegrieztu darbgalda virsmā vai iebūvētu. Klasificē izstrādājumus pēc to uzstādīšanas metodes. 
Uzliekamās izlietnes – montē uz skapīša pēc vāka principa. Ideāli piemēroti moduļu mēbelēm.
Iegrieztās – uzliekas virs darba virsmas, montē tieši galda virsmā, kam tajā iepriekš izgriež caurumu.
Līmenī ar galda virsmu – rets izlietņu tips, tās montē tikai profesionāļi un maksā dārgāk.
Zemākas par galda virsmas līmeni. Šāds uzstādīšanas veids nodrošina higiēniskumu un ērtības ekspluatācijā, izlietnes izskatās skaisti, bet ir dārgākas par citām.
5. solis. Izvēlieties aksesuārus! 
Uz šodienu var izvēlēties ne tikai piemērotu izlietnes modeli, bet arī virtuves izlietnes aksesuārus. Tas var būt: papildkrāns, filtrēšanas modulis dzeramā ūdens attīrīšanai un ieguvei, ierīce, kas smalcina produktu atliekas, kas nonāk izlietnes izvadcaurulē, automātiskais dibenvārsts, kā arī vienkārši sieti,  spainīši un žāvētāji.


Sazināties


Pieņemam Pasūtījumus

MVD Mēbeles
Ventspils iela 63b
Rīga, Latvija, LV-1046
+371 27164090